Sanni, suku ja suuret tuulet

Uusikaupunkilainen opettaja ja kirjakauppias Sanni Winter oli laivurin tytär, joka vaikutti 1800-1900 -lukujen vaihteessa monessa asiassa Uudessakaupungissa.

Leena Winterin kirjoittamassa kirjassa Sanni, suku ja suuret tuulet - kirjeiden kertomaa Uudestakaupungista 1873-1926 kerrotaan mielenkiintoisesti uusikaupunkilaisen naisen elämästä mm. satojen kirjeiden avulla.

Kirjassa käsitellään niin aikakauden merenkulkua, koulunkäyntiä, liike-elämää, seura- ja huvielämää kuin ikävämpiäkin, mm. vuosien 1917-18 tapahtumia yhden suvun ja perheen muistojen ja kuvausten kautta. Kirja antaa hienon läpileikkauksen tuon ajan Uuteenkaupunkiin.

Kirjan kuvailuteksti:

Elämä kuljetti uusikaupunkilaisen neiti Alexandra Berglundin asessorska Sanni Winteriksi niin leppeissä tuulissa kuin myrskyävissä puhureissa. Monista vaikeuksista huolimatta hän pääsi vuonna 1877 unelmoimalleen tielle, opiskelemaan Jyväskylän seminaariin. Opintojen jälkeen hän palasi kotikaupunkiin opettajan virkaan, jota hoiti viisitoista vuotta. Toinen nuoruuden unelma oli päästä myyjäksi kirjakauppaan. Tämä toive toteutui yli odotustenkin, sillä miehensä Herman Winterin kanssa he olivat kirjakauppiaina Uudessakaupungissa viisikymmentä vuotta.

Kirjassa Sanni Winterin pojanpojan tytär Leena Winter käy läpi Sannin pitkän tien orvosta laivurintyttärestä rakastetuksi isoäidiksi. Kirja perustuu yli kuuteensataan kirjeeseen perheenjäsenten ja ystävien kesken.

 

Kirjaa myydään Uudessakaupungissa Kirja-Vakassa (myöhemmin kesällä myös Merikeskuksessa ja museossa) sekä Turussa Kansallisessa kirjakaupassa.

Kirjan hinta on 29€