Uudenkaupungin merikeskus

Uudenkaupungin Merikeskus

Pakkahuoneentorilla, entisessä Vason myllyssä sijaitsee Uudenkaupungin merihistoriallisen yhdistyksen ylläpitämä Uudenkaupungin Merikeskus -näyttelytila. Tilassa on esillä monenlaista merihistoriallista nähtävää.

Perusnäyttelyssä on mm. useita vanhoja venemoottoreita, suurikokoinen uusikaupunkilaisen Varma-purjelaivan pienoismalli, muita pienoismalleja sekä monia laivamaalauksia jne.

 

Kesän 2021 näyttelyt

 

Kesällä 2021 Merikeskuksessa on esillä useita merellisiä näyttelyitä. Suomen sukellushistoriallinen yhdistys on tuonut Uuteenkaupunkiin mielenkiintoisen näyttelyn sukelluksen historiasta. Huomio kiinnittyy jo Merikeskuksen ulkopuolella olevaan vanhan sukelluskellon replikaan. Sisältä näyttelytilasta löytyy mm. raskassukelluspukuja tykötarpeineen ja pumppuineen, sukeltajan painekammio ym.

 

Yläkerran näyttelytilasta löytyy myös "Relations with the Sea" -valokuvanäyttely. Relations with the Sea-hankkeessa Åbo Akademin meribiologi ja -tutkija Anna Törnroos-Remes ja luontokuvaaja Niclas Rantala tarkastelevat ihmisen suhdetta mereen. Tiede ja taide nivoutuvat yhteen valokuvissa, jotka tuovat esiin erilaisten suhteiden merkityksen meribiologian tutkimuksessa ja merenhoidossa.

 

Yläkerran näyttelyvitriineistä löytyy lisäksi uskomaton kokoelma merimiesten matkamuistoksi kotiin tuomia posliinikoiria. Yksityiskokoelmista peräisin olevia laivakoirapareja löytyy näyttelystä lähes 30 paria, kaikki erilaisia.

 

Alakerran näyttelytilassa on esillä taiteilija TH Norlingin merellisiä maalauksia sekä hieno kokoelma pullolaivoja sekä tietenkin perusnäyttelyn lukuisat venemoottorit.

 

Uudenkaupungin Merikeskuksessa on myös Uudenkaupungin merihistoriallisen yhdistyksen myyntipiste, josta löytyy niin merellistä kirjallisuutta, postikortteja kuin muitakin merellisiä tuotteita.

 

Uudenkaupungin Suomalaisen Seuran Säätiö on tukenut kesän 2021 näyttelyä.Näyttelyyn on vapaa sisäänpääsy.

Näyttely on avoinna 29.6.-15.8.2021 tiistaista sunnuntaihin klo 11-18.

Pakkahuoneentori 1, Uusikaupunki